Gezond eetpatroon in de praktijk

leren gezond kokenGezond eten, maar je wilt ook lekker eten, dit kan! Bij gezond eten gaat het over weinig zout, veel groenten en fruit, voldoende vezels en onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet. Wanneer je de keuze maakt om over te stappen naar een gezond eetpatroon, kun je je aan een aantal regels houden. Dit zorgt er voor dat het overstappen gemakkelijker gaat en je het ook vol kunt houden!

– Gezond eten is goed, maar lekker eten is ook belangrijk. Daarom dien je ook af te wisselen en gevarieerd te eten. Daardoor blijft het eten ook lekker. Gevarieerd eten wil zeggen groenten en fruit eten (200 gram groenten en twee stuks fruit per dag), brood, granen, aardappelen, pasta, rijst en peulvruchten, maar ook zuivel, vlees, vis, ei, vleesvervangers en vetten en olie.

– Zorg dat je niet teveel eet. Aan de hand van je lichaamsbouw, je geslacht en je gewicht kan vast worden gesteld wat je nodig hebt. Als mensen weinig bewegen dan geldt voor mannen dat zij 2500 kcal per dag nodig hebben (als zij tussen de 30-50 jaar oud zijn) en bij vrouwen van deze leeftijd geldt dat wanneer ze weinig bewegen dat ze 2000 kcal nodig hebben.

– Vezels zijn belangrijk voor de spijsverbetering en ook voor je cholesterolgehalte. Het beste neem je volkorenproducten. In groenten en fruit zijn ook veel vezels aanwezig.

– Het is aan te raden om minder verzadigd vet te eten.

– Zuinig zijn met zout. Je kunt het beste geen of maar heel weinig zout toevoegen aan je maaltijden. Kant-en-klare producten kun je het beste vermijden, want daar zit vaak veel zout in.

– Genoeg drinken (geen alcohol) hoort bij een gezond eetpatroon, drink minimaal 1.5 liter per dag (water, thee).

Gezond eten in de praktijk

In de praktijk valt het soms tegen om gezond te eten. Je hebt het goede voornemen, maar soms wil je snel klaar zijn en denk je toch aan de kant-en-klaar maaltijd. Voorkom dit en zorg dat je gezonde en lekkere producten in huis hebt waarmee je snel en eenvoudig een maaltijd kunt bereiden. Je kunt ook gerust voor twee dagen koken, gezond eten is namelijk van belang, iedere dag weer!