Gezond eten en sporten

sportenSporters denken veel aan bewegen maar daarnaast ook aan gezond eten. Veel sporters eten volgens de Schijf van Vijf. Dit geeft hen energie, het zorgt voor betere prestaties en het zorgt voor een snel herstel. Als sporters minimaal drie keer in de week trainen en dan één of twee uur per keer, is het aan te raden een keer een advies te vragen aan een sportdiëtist, zodat er gekeken kan worden welke voeding het beste bij je past. Gezond eten is voor het sporten namelijk van belang. Maar ook de momenten waarop je gezond gaat eten voordat je gaat sporten zijn belangrijk. Iemand die gaat sporten vindt het vaak lastig om te kiezen wat er nu gegeten en gedronken moet worden rondom de sportmomenten.

Gezond eten voor het sporten

Je kunt niet sporten op een lege maag. Daarom dien je voordat je gaat sporten te eten, kies voor gezond eten! Het beste kun je tot een uur voordat je gaat sporten iets licht verteerbaars eten, in ieder geval iets gezonds waar je ook energie van krijgt. Daarbij kun je denken aan een schaaltje magere yoghurt, een banaan of een appel. Het sporten op een lege maag wordt echt afgeraden. Als je namelijk wel sport op een lege maag dan zorgt dat niet voor een snellere vetverbranding. Je loopt alleen maar het risico dat je minder energie krijgt en eerder stopt met sporten. Je kunt zelfs flauwvallen, omdat je glucosegehalte in het bloed is gedaald.

Tips bij gezond eten en sporten

Eten en sporten kunnen niet zonder elkaar. Als je gaat sporten heb je voeding nodig. Je dient maagklachten tijdens het sporten te voorkomen door 1-2 uur voor je gaat sporten geen maaltijd meer te eten. Tijdens het sporten is het verantwoord om water te drinken. Tijdens het sporten zelf moet je niet eten. Een andere tip die we je kunnen geven is plan je sportmomenten goed in. Daardoor kun je je maaltijden ook plannen, zodat je op tijd gezond kunt eten. Hierdoor ga je dus niet op lege maag sporten. Als je gaat sporten, zorg er dan altijd voor dat je water bij de hand hebt, altijd maar zeker met warm weer. Na het sporten kun je wel weer wat eten, maar let ook dan op dat je niet teveel gaat eten, je lichaam moet nog herstellen van alle inspanningen. Dus ook dan is gezond eten een aanrader, denk aan fruit of een salade.