Verder studeren en slechter eten gaan hand in hand
Gaan verder studeren en veranderingen in levensstijl die kunnen leiden tot overgewicht en obesitas hand in hand? Onderzoekers van de AP Hogeschool zochten het uit bij 1400 studenten en stelden vast dat de helft van de studenten niet voldoende beweegt en nog meer studenten er een niet optimaal eetpatroon en –gewoontes op nahouden.
Levensstijl studenten
Naar het hoger onderwijs gaan, gaat gepaard met aanzienlijke veranderingen in omgeving en een grotere onafhankelijkheid bij jongeren. Onderzoekers van de AP Hogeschool bestudeerden de eetgewoontes en fysieke activiteit van Vlaamse hogeschoolstudenten om na te gaan of deze nieuwe levensfase ook een effect heeft op de levensstijl van de jongeren.
“Er zijn maar weinig studies over de eet- en beweegpatronen van Belgische hogeronderwijsstudenten. Met dit onderzoek hebben we zo’n 1400 AP-hogeschoolstudenten bevraagd en krijgen we een beeld van de gewichtgerelateerde leefstijl van studenten.”, aldus Koen Vanherle, onderzoeker aan de AP Hogeschool.
Nood aan meer beweging en gezond eten
Wat de fysieke activiteit betreft, voldoet 50% aan de aanbevelingen van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, maar op het vlak van eetgewoonten zijn de resultaten minder rooskleurig. Minder dan de helft drinkt voldoende water, slechts 1 op 4 eet voldoende fruit, 1 op 12 studenten eet voldoende groenten. De onderzoekers stelden ook belangrijke verschillen vast tussen mannelijke en vrouwelijke studenten: meer mannen bewegen voldoende maar ontbijten doen mannen dan weer minder vaak dan vrouwen. Vrouwen drinken meer koffie en thee, mannen meer frisdrank en alcohol. Ook tussen kotstudenten en niet-kotstudenten en tussen verschillende studierichtingen bestaan duidelijke verschillen in eetgewoonten.
Van de nood een deugd maken
Koen Vanherle: “Het eet- en beweegpatroon van studenten kan beter! Met AP goes Healthy, zo heet het onderzoeksproject, starten we dan met de ontwikkeling van ‘Pimp Your Bottle’ om onze studenten aan te sporen meer water te drinken. Daarnaast bereiden we ook ‘Sit & Move’ voor waarmee we studenten aansporen tot minder lang stil zitten of minder sedentair gedrag.”